
COVID-19 RELATED 

EMERGENCY ORDER IJURBANA 
Under Authority of TEMPORARY EMERGENCY ORDINANCE NO. 2020-03-015 

EMERGENCY ORDER 20-05 
ALCOHOLIC LIQUOR - COCKTAILS "TO GO" 

Effective Date: Friday, June 5, 2020 until further notice 

EXPLANATION: This emergency order authorizes certain liquor license holders to prepare and 
sell alcoholic liquor cocktails "to go" for off-premises consumption. 

AUTHORITY TO ISSUE EMERGENCY ORDER: House Bill 2682 which Governor Pritzker 
signed into law on June 2, 2020 ("HB 2682"). 

ISSUER OF EMERGENCY ORDER 20-05: Diane Wolfe Marlin, Mayor. 

Pursuant to HB 2682 and Ordinance Nos. 2020-03-015 and 2020-04-24, I, Diane Wolfe Marlin, 
Mayor and Local Liquor Commissioner of the City of Urbana, Illinois, do hereby issue the following 
Emergency Order 20-05. 

1. Sale of cocktails "to go" for off-premises consumption. 

The Mayor and Local Liquor Commissioner, in her sole discretion and upon her receipt of a written 
request from any one or more of the following liquor license holders, which written request bears 
the original signature of a duly authorized representative of the said licensee, may sell cocktails "to 
go" as provided in this Emergency Order 20-05. 

For the period June 5, 2020 through June 30, 2020, Class A licensees (bars); Class R-1 
licensees (restaurants authorized to sell spirits as defined in the Liquor Control Act of 1934, 
235 ILCS 5/ 1-3.0) and MB-2 licenses (microbrewers). 

For the period August 1, 2020 through June 2, 2021, or sooner as otherwise provided in this 
Emergency Order 20-05, Class A licensees (bars); Class MB-2 licensees (microbrewers) and 
Class R&T licensees (restaurants and taverns). 

2. Conditions pursuant to which cocktails "to go" may be sold. The above-listed liquor licensees 
may sell cocktails "to go" for off premises consumption pursuant to the guidelines issued by the 
Illinois Liquor Control Commission - "COVID-19 Related Action - Sales and Delivery of "To Go" 
Mixed Drinks/Cocktails", issued on June 2, 2020, a copy of which is appended hereto and 
incorporated into this Emergency Order No. 20-05. 

3. Insurance Requirements. Liquor licensees are advised that dram shop/ liquor liability insurance 
policies must be maintained in full force and effect at all times when selling cocktails "to go" for off­
premises consumption and that such insurance policies allow for the sale and delivery, whether by 
the licensee or a third-person, of cocktails "to go" for off-premises consumption. 

4. State Law Requirements. Liquor licensees are encouraged to verify with the Illinois Liquor 
Control Commission whether their particular State-issued liquor licenses will permit the sale of 
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cocktails "to go" for off premises consumption and for the delivery of cocktails "to go." Licensees 
remain responsible for complying with all other requirements and provisions of State Law. 

5. City Ordinance Requirements. Liquor licensees shall remain responsible for complying with all 
other requirements and provisions of the Urbana City Code including, but not necessarily limited to 
Chapter 3 - "Alcoholic Liquors." 

6. Sole Discretion. It is within the sole discretion of the Local Liquor Control Commissioner to 
approve, deny, suspend, revoke, or make conditional any activities permitted under this Emergency 
Order 20-05, in the interest of public health, safety, or welfare. 

7. Termination of Emergency Order 20-05. This Emergency Order shall terminate upon the 
earlier of (i) the Mayor repealing this Emergency Order; (ii) the City Council's repeal of Ordinance 
Nos. 2020-03-015 and 2020-04-24; or (iii) June 2, 2021. 

DATE: 0 (;, - OS- &--0~ 

ArrEsT V0e~M.. \L.-M 
City Clerk or Deputy City Clerk 



Governor JB Pritzker 
Cynthia Berg, Chair 
Chimaobi Enyia, Executive Director 
 
100 West Randolph Street, Suite 7-801, Chicago, IL 60601 
300 West Jefferson Street, Suite 300, Springfield, IL 62702 

 
 

Illinois Liquor Control Commission 

 COVID-19 Related Action  

Sales and Delivery of “To Go” Mixed Drinks/Cocktails  

June 2, 2020 

 

 
Local municipalities may prohibit or further restrict the sales and delivery of “to go” mixed 
drinks/cocktails.  Licensed retailers should contact the local liquor control commissioner prior to 
engaging the sales and delivery of “to go” mixed drinks/cocktails to ensure compliance with local 
laws.   
 
A State of Illinois retailer’s licensee (1A License holders) may sell and deliver “to go” mixed 
drinks/cocktails for off-premises consumption strictly under the following conditions:  
 

1. A mixed drink/cocktail is any alcoholic liquor (beer, wine, spirits) mixed with a non-alcoholic 
beverage such as “fruit juice, lemonade, cream, or a carbonated beverage.” 

2. The mixed drink/cocktail container shall be: 
a. New/unused and rigid.  A rigid container includes glass, metal, or ceramic material.  

A rigid container does not include plastic, paper, or Styrofoam; 
b. Sealed with a secure cap or lid that is tamper-proof or tamper-evident (includes 

wax-dip seals and heat shrink wrap covers).  The lid shall not have sipping holes or 
holes designed for straws. 

c. Filled and sealed by the retailer’s employee; 
d. Labeled in the following manner: 

i. The name of the mixed drink/cocktail ingredients, type, and name of the 
alcohol; 

ii. The name, license number, and address of the retail licensee that filled the 
container and sold the product; 

iii. The volume of the mixed drink/cocktail in the container; and 
iv. The date the container was sealed.  The sealed container must be filled less 

than 7 days before the date of sale. 
3. The mixed drink/cocktail may be transferred to the consumer in the following manner: 

a. Inside the licensed business over the counter; or 
b. Curbside delivery by a retailer employee; or   
c. Home delivery by a retailer employee. 

4. The mixed drink/cocktail shall not be transferred to the consumer: 
a. By way of drive-through service; or 
b. Home delivery by a third-party delivery company.  Delivery by third party delivery 

companies is not permitted.   
5. The retailer employee transferring the mixed drink/cocktail shall: 



a. Hold a valid server training certificate by a certified Beverage Alcohol Sellers and 
Servers Education and Training (BASSET) trainer; 

b. Be 21 years of age or older; 
c. Comply with any requirements of the Governor’s executive orders declaring a 

disaster, including, but not limited to, wearing gloves and a mask and maintaining 
distancing requirements when interacting with the public. 

d. Verify the age to whom the mixed drink/cocktail is delivered (if the employee 
delivering the cocktail is not able to safely verify a person's age and level of 
intoxication upon delivery, the employee shall cancel the sale of alcohol and 
return the product to the retail license holder). 

e. For curbside or home deliveries, place the sealed container in the vehicle trunk or (if 
no trunk) other vehicle compartment not readily accessible to the passenger area. 

6. Mixed drink/cocktail delivery is limited to holders of State of Illinois retailer liquor licenses 
(“1A Licenses”). 

7. No licensee authorized by law to manufacture alcoholic liquor shall conduct mixed drink/ 
cocktail deliveries pursuant to 235 ILCS 5/6-28.8.  This prohibition includes all manufacturer 
class license holders (as defined in Section 5/5-1(a) of the Liquor Control Act), wine-maker’s 
premises, brew pubs, and distilling pubs.   

8. Licensees authorized to manufacture alcoholic liquor may continue to temporarily deliver 
alcoholic liquor pursuant to guidance issued by the State Commission on March 19, 2020 
Entitled "Illinois Liquor Control Commission, COVID-19 Related Actions, Guidance on 
Temporary Delivery of Alcoholic Liquor." 

 

The authority to sell mixed drinks/cocktails (under the conditions set forth herein) is scheduled to 
expire on June 2, 2021 
 

 


